Ferragosto  -  italialaisen kesän huippu

Italiassa vietetään perinteisesti 15. elokuuta Ferragosto-juhlaa,  jolla on pitkät  perinteet antiikista lähtien. Sana Ferragosto tulee latinankielisestä ilmaisusta Feriae Augusti,  joka tarkoittaa elokuun lepoa. Ja se viittaa 15. elokuuta vietettyihin iloisiin kansanjuhliin.
      Juhlimisen aiheena oli pääasiallisten maanviljelystöiden päättyminen. Perinteisesti työläiset  toivottivat tuolloin isännilleen onnea,  ja saivat heiltä juomarahaa.  Tuo juhla oli tyypillisesti roomalainen, jopa siinä määrin, että renessassi-kaudella siitä tuli pakollinen Vatikaanin asetuksilla.
      Se liittyy myös antiikin Roomassa vietettyyn Consualiaan, juhla- ja lepokauteen, joka omistettiin  Conso-nimiselle jumalalle,  joka oli maanviljelyksen suojelija.
      Keisarikauden alkuaikoina (18 e.Kr.)  lomakausi sai uudeksi nimekseen  Augustali,  keisari Octavianus Augustuksen  kunniaksi, mistä sitten myös italialainen nimi elokuullekin (agosto)on saanut alkunsa. Juhlien aikana koko Rooman valtakunnassa järjestettiin  raveja,  ja vetojuhdat (hevoset, aasit ja muulit) vapautettiin työstä ja kukitettiin.
      Ferragosto,  15 elokuuta on myös kristillinen, Neitsyt Marian kuoleman ja Taivaaseen astumisen juhla.  Nykyisin se liittyy ennen kaikkea kylpyläelämään, ja monissa turistikohteissa mm. Sisiliassa ja  Isola Bellan saarella  järjestetään juhlia ja erilaisia tapahtumia.